Minden, ami engem foglalkoztat

Kósa Brigi

Kósa Brigi

Személyi igazolvány

2019. május 28. - Sándor Brigi

Augusztusban lejár a személyim. Ahány hivatalos helyen megfordultam az utóbbi hónapban, mindenütt figyelmeztettek rá. Néztem is furcsán, hogy mi a baj vele, hiszen addig még van 3 hónap. A bankban azután komolyan vettem, mert az ügyintéző felhívta a figyelmemet, hogy ha kicserélem, mindenképpen menjek be, adjam meg az új okmány számomat, mert ha nem, a fizetésemet sem tudják a számlámra utalni, vagy nem tudom levenni róla a pénzt. Ez nem volt egészen világos számomra, de akármelyik tény is fájdalmasan érintene, ezért 3 hónap ide, vagy oda beballagtam a kormányablak elé, kértem az új személyit.  

Emlékszem régi időkre, (hiszen elég régi vagyok én is,) amikor elment egy hét, vagy fél nap ennek ügyintézésére. Amikor a kemény kötésű barna lapozós könyvecske volt még, először el kellett menni a rendőrségre, adatlapot kérni, azt helyesen kitölteni, lepecsételtetni a körzeti lakó nyilvántartó megbízottal, aki igazolta, hogy valóban azon a lakcímen tartózkodom, amit beleírtam. Majd a fényképész, ami szintén egy hétbe és jó pár száz forintba került. Ezután a posta, ahol be kellett fizetni a készítés, vagy a hosszabbítás díját. Akkor ismét a rendőrség következett, ahol, egy pont olyan, mint az SZTK laboratórium pisi leadós elhúzós kis ablakán, be kellett adni az összekészített iratokat, hogy a hölgy jó hangos csattanással behúzza az ablakot, majd mögötte kézzel, gyöngyírással bevezesse a barna könyvbe, és a személyi kartonba is a változásokat.

 

Ehhez képest a mai technika, gyorsaság, egyszerűség tényleg ég és föld. A bejáratnál elhelyezett gépből nyomtatok magamnak egy sorszámot és talán 5 percet sem kell várnom, már fogad az ügyintéző. Elég a régi személyi, és lakcím igazoló kártyáimat átnyújtani, fényképet is helyben készít. Igaz fekete-fehér, meg olyan amilyen, de hát ő is hozott anyagból dolgozik. Az aláírásomat egy törött kínai evőpálcikával kell egy tükör darabon, kijelölt keretben elvégezni, és az ujjlenyomat vétel sem keni össze a kezem, hisz a szerkezet az ujjbegyen az oxigén szaturáció méréshez használt eszközhöz hasonlít, mintsem egy tintás nyomda párnához. Otthoni elektronikus aláírásra is lenne módom, ha beszereznék ilyen trükkös, tükrös kütyüt, de inkább nem élek ezzel a lehetőséggel. A telefon számom, email címem is alapadat, mert sms-ben kapok értesítést amikor elkészül az új okmányom. Az ügyintéző hölgy azt mondja az új kártyámon rajta lesz az adó és a taj számom is, bár azt csak megfelelő dekódolóval lehet majd leolvasni. Meg azt is mondja, hogy kb. 2 hét alatt készül el az új személyim. Ezzel szemben az sms értesítésre még 1 hetet sem kell várni, máris kész van. 

Ennek tökre örülök, de tényleg. Mennyire egyszerű, olcsó, költséghatékony, gyors az egész igazolvány cserének a menete!

Csak ne lett volna itt ez a vasárnap, ez az uniós szavazás. Amikor azzal volt tele a rádió hírek, hogy kinyitottak a kormányablakok, hogy azok is tudjanak szavazni, akiknek nem érvényes az igazolványuk és azt most, a szavazás napján vették észre.

Tessék? Hogy is van ez?  Nem bünti jár azoknak, akik nem figyelnek a határidőre, hanem azonnali, sos, munkaidőn túli ügyintézés? Nekik azonnal a kezükbe adják a plasztik kártyát? Vajon hányan akartak azok közül szavazni, akiknek pont most járt le a személyijük?  A hivatali dolgozók túlóra bérüket megkapják? A kormányablak extra rezsijét mi fizetjük?

Tessék mondani, lakcím kártyát is lehetett újat váltani vasárnap sürgősséggel?

Abbahagyom. Nem gondolkodom, rágódom tovább hülyeségen. Valaki még azt hinné visszasírom a bürokrácia, a házmesterek, a körzeti lakónyilvántartók korát. Pedig nem. Hisz ők nem haltak ki, csak gépesítve lettek. Úgy hívják ma őket, hogy chipek. 

Szerző: Sándorné Kósa Brigitta

Video: Youtube Bródy János Személyi igazolvány

A bejegyzés trackback címe:

https://kosabrigi.blog.hu/api/trackback/id/tr6514865864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

John Doe3 2019.05.29. 22:13:42

Csak a történeti hűség kedvéért: nem befizetni kellett a postán a hosszabbítás díját, hanem ott (vagy bárhol máshol, pl. trafikban) meg kellett venni a 10 Ft-os illeték-(népiesen: okmány-)bélyeget, és azzal benyújtani az űrlapot. Az új személyi kb. egy hét alatt készült el, és a tulajdonosnak a hatóság színe előtt vegytintás (!) tollal alá is kellett írnia. Adatlapot a postán lehetett venni, egyszerre az illetékbélyeggel. A lakónyilvántartó aláírása lakcímváltozás esetén kellett csak, új személyi esetén nem. Tehát összefoglalva: régen plusz egy posta és plusz egy fényképész kör volt. Érdekesség, hogy a fényképésszel közölni kellett, hogy személyi igazolványhoz kell a kép, és akkor ő is hitelesítette.

Frh 2019.05.30. 10:16:09

Szép, szép, csak azt ne feledjük, ez csak egy kis szegmense a bürokráciának. Nyiss egy üzletet valahol, majd megtudod mennyi papírmunka van vele. Cégeknél az adózásról, ilyen-olyan járulékokról nem is beszélve.
Házépítésnél tudod mennyi papírmunka van? Próbáld ki! Használatbavételi engedély, építési engedély, ilyen-olyan közművek.
Sokkal rosszabb a helyzet mint tőlünk nyugatabbra. Ott már belátták, hogy nem a bürokratikus eljárás a jó, hanem az ügyfélbarát, gyors ügyintézés, minél kevesebb engedéllyel. Magyarország beleroppan a bürokráciába, minden nehézkesen megy, túlbonyolítva, marhasok felesleges eljárással, engedéllyel.
Ezen kell változtatnunk, mert vészesen lemaradunk és a bürokrácia már gátolja a gazdaságot. Nem kicsit.
És nemcsak tőlünk nyugatabbra jobb a helyzet, hanem bizony Ázsiában is. Nincs annyi felesleges papír, helyette zsonganak az élettől az ottani országok, mindenki próbálkozik valamilyen kis üzlettel, eladással, turistafogadással, stb.
Lemaradunk mint a kérődző ökrök, aztán meg panaszkodunk, hogy semmi sem megy. Magunknak csináljuk!

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2019.05.30. 12:12:18

Autóátiratás megvolt? Na az volt még a nagy tortúra: rendőrségen sorban állás (közben a nepperek szia icuska köszönéssel előre), megkap csekk meg szarságok, azzal elbuszozni a postára, feladni (közben elvesztettem a forgalmit, de egy kedves valaki visszajuttatta :-) ), még egyszer sorba, de akkor már előre lehetett menni. Mindez a 90-es évek közepén is így volt még. De azért mindenki panaszkodik, hogy a Kádár-rendszerben jobb volt. Miközben azóta óriásit nőtt a reálbér! Tényszerűen baromság.
süti beállítások módosítása