Minden, ami engem foglalkoztat

Kósa Brigi

Kósa Brigi

Spider woman képzés

2020. február 24. - Sándor Brigi

Amelyik ismerősöm, így kora tavasszal meglátja, hogy posztolok valamit, először a szívéhez kap, azután a zsebéhez, majd a szájához is, ha éppen sajtot tart benne a fogaival. Ettől kezdve jó erősen, a kezével is szorítja a sajtját, nehogy kiénekeljem a fogai közül. Mert engem minden március környékén elkap a kéregető vírus. Mindig találok valakiket, akiknek szükségük van egy kis segítségre, pénzmagra. Így volt, amikor a hajléktalanok lakáshoz jutásáért úsztam, fonalat gyűjtöttem, meg ügyes horgolókezeket, tavaly meg keverőtárcsás mosógépet és hagyományos centrifugát gyűjtöttünk, vittük le L. Ritók Nóráékhoz. És tök jó fej ismerőseim vannak, mert mindig adtak! Idén új, szervezett alapokra helyezzük a segítségnyújtást, és létrehoztunk egy új típusú adakozást, ami nem termék, hanem tudás alapú. Az országot járva tanítjuk meg elsősorban a nőket, (persze nem diszkriminálunk nemi alapon sem), ősi kézműves technikák alkalmazására, természetes, vagy újrahasznosított anyagok felhasználására, hogy alkalomadtán jövedelemhez jussanak általa.

Az első alkalommal Bihartordára megyünk, ahol 10-12 asszonyt tanítunk meg rongyot szőni.

Beszélgető társam Horváthné Mohácsi Tímea, a főszervező, aki szeretettel hívott minket, mint az Ősi Jövő Alapítványt.

Megkértem mutassa be magát, az életterüket, a falu lakóinak életét.

Bihartorda egy Hajdú-Bihar megyei 950 fős kistelepülés a Sárrét szívében. Nagyon szép tiszta a falunk, az utcáink nyáron illatoznak a rózsáktól, ahová több ezer rózsatő van kiültetve. 

Sajnos a faluban nincs munkalehetőség, maximum a helyi Kft-nél és csak a közfoglalkoztatás van. Így, aki teheti ingázik Füzesgyarmatra, Körösladányba, Debrecenbe és közeli kis városokba. A kisgyermekes anyáknak ennyi lehetőségük sincs, mert nem tudnak eljárni a kicsitől.

Mesélj magadról kérlek!

Én 42 éves vagyok 2 gyerek édesanyja. A szomszéd településen dolgozom közfoglalkoztatottként a konyhán.

5 évig sikeresen vezettem a helyi nemzetiségi önkormányzatot. Vezetésem alatt, a nemzetiségi önkormányzatok feladat alapú pontozása szerint, kimagaslóan jól teljesítettünk elértük a 78 pontot így országosan is dobogós listán végeztünk az 1100 roma önkormányzat között.

A roma önkormányzat vezetőjeként számtalan programot szerveztem és vezettünk le. Voltak táborok, kirándulás, amikor fiatalokat vittünk el a holokauszt emléknapon a Lengyel-országi Auschwitzba. Kulturális családi napok, szakkörök, és sorolhatnám.

83071272_2758597460893302_8536023591269957632_n.jpg

2017- ben alakítottuk meg egyesületünket aminek Hátrányból Győzelem Kulturális és Érdekképviseleti Egyesület a neve. Az egyesületet közösen a férjemmel vezetjük, ő az elnöke. Egyesületünk fő tevékenységi köre a kultúra, hagyományok ápolása, hátrányos helyzetű családok és fiatalok segítése. Több alkalommal osztottunk támogatóink segítségével adományokat, ami például szeptemberben tanszer, tornacipő, 60 pár utcai cipő, decemberben a gyerekek mikulás és karácsonyi ajándéka volt. Két három havonta van ruha és némi élelmiszer osztás, attól függően mit kapunk. Szervezünk kirándulásokat, amik jó közösségépítők, különböző foglalkozásokat és előadásokat, amelyek nagyon fontosak és tanulságosak a mindennapi életben. Célunk, hogy olyan hátrányos helyzetű embereknek adjunk munkát, akik a munkaerő piacon nem találják meg helyüket, vagy nehezebb fizikai munkára képtelenek.

Milyen hobbid, szabadidős kedvtelésed van?
Imádok főzni főleg roma ételeket, amiket be is szoktuk mutatni fesztiválokon, vagy egy-egy főzőverseny keretén belül. Illetve, már mi főzzük az augusztus 20. rendezvényen Budapesten a Várkert-bazárnál az Ízek utcájában a cigány ételeket.
Büszkén mondhatom hogy elég nagy sikerrel. Idén is megyünk oda főzni és várunk mindenkit szeretettel!

A szervezési feladatokat is nagyon szeretem.

Milyen jövőre néző terveid vannak?

Én magam fontosnak tartom, hogy a faluban élőkkel megmaradjon a jó baráti kapcsolatom, és ezáltal a lehetőségeimhez mérten támogatni tudjam azokat, akikkel jól együtt működve lehet dolgozni. Szeretnék olyan programokat a közösségünkbe behozni, ami a közösséget előre viszi és összefogja.

Álmom, hogy egyszer az egyesületünknek legyen egy kis közösségi háza, ahol minden jó programot meg tudunk valósítani a szakköröktől kezdve a színházi előadásokig.

Köszönöm Timi, és sok sikert kívánok a terveid megvalósításához!

Itt tartunk most.

Mennénk szívesen, hogy átadjuk a tudást, ahogy Jézus is mondta, ne halat adj az éhezőnek, halászni tanítsd!

A halászás tanításhoz is kellett háló, meg hajó, meg biztosan még egy csomó minden, amiről fogalmam sincs. A mi tanításunkhoz sem elég ami a fejünkben, kezünkben, lelkünkben van, kell hozzá hely, amit a helyi önkormányzat biztosít, kellenek szövőkeretek, rongyok, daraboló szerszámok, és bizony kell az a fránya üzemanyag.

Szóval idén ehhez kérem a segítségeteket.

Dobjátok kérlek össze a pénzt a költségeinkre, hogy megint együtt tudjunk jót tenni, hisz az olyan felemelő!

Számlaszám amire utalni lehet: 16200254-10004775

Magnetbank, Sándorné Kósa Brigitta

Ha 5000 forintot utalsz, azon tudunk venni egy tanuló szövőkeretet

Ha 3000 forintot, akkor beszállsz az üzemanyagba.

Ha 1000 forintot, akkor veszünk rajta felvető fonalat. Vagy még egy kis benzint. :)

Mellékletben írd oda azt is kérlek, hogy adomány.

Köszönöm, Brigi :)

A bejegyzés trackback címe:

https://kosabrigi.blog.hu/api/trackback/id/tr2115489062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása