Minden, ami engem foglalkoztat

Kósa Brigi

Kósa Brigi

Ráckevei HorgolÁszok a gyerekekért.

2023. szeptember 24. - Sándor Brigi

A képen Kevei Margit adja át a gyógypedagógiai csoport részére a párnákat. 

Fotó: Jakab Gergely

2023.09.17-én mennyei illatok, csábító ízek, táncra hívó dallamok,  kis-dunai szellő, ragyogó napsütés köszöntötte az Őszi Ászok Fesztivál résztvevőit Ráckevén.

Itt mutatták be a helyi ÁSZOK, vadászok, madarászok, horgászok, borászok, horgolÁszok, óvodás(Z)ok kézműves termékeiket, készítményeiket. Nyugdíjas egyesület, zenekarok, táncegyüttesek a munkájuk, művészetük, hivatásuk szépségeit.

Akikről most külön mesélek, ők a HorgolÁszok. Maroknyi kis csapat, akik helyi, kézimunkázni szerető asszonyokból, anyákból, nagymamákból áll. Fő profiljuk, mint a nevük is jelzi a horgolás, de más kézműves technikákat is űznek. Ahogy az idejük, kedvük adja. Már többször kedveskedtek a város lakóinak saját kézimunkákkal. Készítettek 2 méter magas horgolt karácsonyfát, idős otthonba párnákat, takarókat. 

Tavaly, amikor elrendelték a hőmérséklet maximalizálást, akkor az iskolát vették górcső alá. Hogyan tudnának, saját eszközeikkel vigyázni a kicsikre. A szülőkkel összefogva meghorgolták a párnák elejét, majd szmk-s anyukák  bélelték, készre varrták a padokra szánt ülőpárnákat. 

A nyári szünetben eldöntötték, hogy két nagyinégyzetet fognak összehorgolni, így azt már nem kell bélelni, ahhoz, hogy elég puha és meleg legyen. Az Árpád Fejedelem Általános Iskola elsősei és a Gyógypedagógiai csoport összesen 105 fő részére adták át a minden kisgyerek saját párnáját.

Ez 210 db. 34x34 cm-es horgolt nagyinégyzetet jelent.

Ha, akarunk játszani egy kicsit a számokkal, akkor néhány adat:

Egy párnához felhasznált fonalmennyiség átlag 30 dkg. Ez bruttósítva 6150 dkg fonal.

Ezeknek a zöme maradék, adomány fonal, de volt olyan horgolótársunk, aki vásárolt új fonalat, abból készítette el a négyzeteket.

Egy párnához 1900 alkalommal kellett a horgolótűvel a fonalat hurkolni, így ez a szám 389500 lett a végére.

A ráfordított időt csak saccolni lehet, mert mindannyiuk tempója teljesen változó volt.

Átlagban 1 négyzet 3 munkaóra, plusz az összeállítás, így egy párnára 7 munkaórát számolva, az összes ráfordított idő 1435 óra.

Kik voltak azok a hölgyek, akik hatalmas kitartással, szorgalommal, szeretettel készítették a párnákat?

Felsorolásképpen szerepeljen itt a nevük:

Kurucz Balázsné Marika

Almási Elekné Erzsike

Sipos Lászlóné Magdi

Kevei Margit

Nagyné Szűcs Szilvia 

Husi Mária

Kenesei Szilvia

Balázs Gizella 

Borosné Ani

Kósa Brigi

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kosabrigi.blog.hu/api/trackback/id/tr7318221079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása