Minden, ami engem foglalkoztat

Kósa Brigi

Kósa Brigi

A nő, aki bakancsban hordja a tudást

2020. február 12. - Sándor Brigi

 

Bizonyított tény, hogy a nemezkészítés … ősibb mesterség és művészet, mint a fonás vagy a szövés. (Berthold Laufer amerikai néprajzkutató)

 

Csobán Erikával a legnagyobb közösségi oldalról, már vagy 5 éve ismerjük egymást, amikor csatlakoztam az Óriás takarós csoportjához. Ez egy olyan közösség, ahová az ország bármelyik részéről be lehet kerülni, amennyiben vállalja valaki, legalább 1 darab 50x50 centiméteres négyzet horgolását. Ezekből a szeretet négyzetekből 6 darab ad ki egy takarót, amit különböző gyermek közösségek tagjai kapnak ajándékba. Láttam Erika a horgoláson kívül sok minden mással, például nemezeléssel is foglalkozik. Régóta fáj a fogam egy nemezből készült lábbelire, amit hamarosan saját magam fogok elkészíteni egy workshopon Csobán Erika segítségével. Nagy izgalommal várom, hogy képes leszek-e, erre a számomra nem egyszerű, új feladatra. Ebből az alkalomból tettem fel Erikának a kérdéseimet, néztem utána a témának a Wikipédián..

578b8c06-9fcf-41a2-b830-85d25299c5db.jpeg

Szia Erika!

Hány éve foglalkozol a kézművességgel, és annak milyen ágaival?

Tulajdonképp gimis korom óta érdekel minden szöszmötölés. Ami színes és a kezünk nyomán változik, legyen az bármilyen foglalatosság, kíváncsivá tesz. A horgolás, makramézás, nemezelés, szövés, sőt a hennázás is mind kellemes időtöltés számomra. A megszerzett tudásomat szívesen adom tovább és ettől én is folyamatosan fejlődöm, tanulok.

Miből készül a nemez?

Sokak számára ismerős a szó, mások idegennek érzik. Például a  birkák lenyírt gyapját hasznosíthatjuk nagyon sokféleképpen. A tisztítás és előkészítés után mondhatni van egy nagy kupac „szösz" a kezünkben. Ez a természetes alapanyag alkalmas arra, hogy különféle technikával megmunkálva egy új anyaggá álljon össze. Lehet ez lehelet finom elegáns puhaság, de akár egy sokat bíró vastag bakancs is. 

Bizony, sárosan, birkabogyóval megtűzdelve, kicsit szalmásan, füvesen érkezik a lenyírt gyapjú. Tisztogatom, átválogatom, mentesítem a toklásztól, meg efféle utálatosságtól.

1e805f78-5bd2-48e8-b7d6-51ae7f014529.jpeg

A gyapjúszálak „összeállását" nevezzük nemezelésnek.

“A legkorábbról eredő régészeti lelet, amely a nemez létére, használatára utal, Kr. e. 6500-ból való és Törökországban találták. A szibériai halomsírokban számos Kr. e. 600 körül készült nemeztárgyat és szőnyeget leltek, olykor a sírok falát is nemezzel borították. Ezek a leletek is bizonyítják, hogy használata milyen nagy múltra tekint vissza. Kutatók szerint abban az időben keletkezett, amikor az emberiség az állatbőrt, az állatszőrt ruhák készítésére kezdte használni. 

A nomád népek számára a nemez kultúrájuk alapja, létszükséglet volt.

Az ázsiai puszták szegények fában, viszont rengeteg a juh, a kecske és a teve, ebből következően a gyapjú, az állatszőr. Olyan anyagot kellett találni, amely tartós, könnyen szállítható, elkészítéséhez kevés szerszámra van szükség. Ez az anyag lett a nemez. Ebből készítették sátraikat, szőnyegeiket, ruházatuk nagy részét. Mágikus hatalmat tulajdonítottak neki. Nemezből készültek a sámánok kultikus tárgyai, s azok a kivarrt istenek, amelyek óvták a nemezsátor lakóit.” 

Milyen anyagok, eszközök kellenek a nemez elkészítéséhez?

A nemezelődés folyamatát (meleg) vízzel és némi szappannal tesszük gyorsabbá.

Mit lehet a nemezből készíteni?

Szerintem erre a kérdésre nincs korrekt válasz. Ha valaki belekóstol ebbe a tevékenységbe, előbb-utóbb a látottakon túl saját ötleteket igyekszik megvalósítani.

Mégis néhány példa: meleg sál, finom leheletnyi stóla, bakancs, táska, sapka, ruházat, játékos figurák, szőnyeg, falvédő, egyéb lakásdekoráció...

0db875ab-f46a-4fc2-a6e2-cef358300117.jpeg

Ha nem nemezt készítenek a gyapjúból, akkor mi mást még?  

Természetesen gyapjúból készülnek a legfinomabb minőségű fonalak vagy a durvábbakból nagyszerű alapanyagok például szőnyegszövéshez.

Mivel lehet színezni a nemezt? Természetes anyagokkal is?

Igen, színezhetjük, és igen, természetes festőnövények is alkalmasak erre, meg a megfelelő ipari festékanyagok is.

Lehet kombinálni más anyagokkal a nemezt?

A nemezelés folyamán más természetes anyagokkal összekapaszkodik a gyapjú: például nagyon jó barátok a selyemmel.

A nemez lábbeli hány évet bír ki, normál terhelés mellett?

Sajnos a bakancsaim nem olyan idősek még, hogy erre biztos választ adhassak, én az öt évet mindenképp megszavaznám nekik!

Hogyan kell tisztítani a lábbelit?

Csak megszárítani a piszkot, sarat és leveregetni, kiporszívózni. No és nagyszerű, hogy a szezon végén kaphat egy frissítő gyúrást!

Vízhatlan? Mennyire meleg, hogy szellőzik?

Persze, hogy nem szereti a nagy esőzést, jobban viseli a száraz, hideg, havas teleket. De természetes vízlepergető tulajdonsága mindenképp versenyben tartja sok más lábbelivel.

“Nemez szavunk iráni eredetű, näm, jelentése: ver. Készítése a többi közép-ázsiai néphez hasonlóan az asszonyok munkája volt, s ők állították fel a nemezsátrakat is. Honfoglaló őseink ruházatának egyik jellegzetessége a nemezsüveg volt, amelynek csúcsát fémkúppal, szélét prémmel díszítették. A bőrcsizmák mellett elterjedt volt a nemezcsizma viselése is. A lovak nyerge alá való izzasztó szintén nemezből készült, mint ahogy olykor a nyereg fölé borított díszes takaró is.

A nemezsátrakat az egykorú források szerint honfoglaló őseink elsősorban a nyári szállásokon használták, a téli szállásokon állandó házaikban laktak, de ennek építésénél is használták ezt a textilt tetőfedésre. A nemezsátrakat később kun hatásra felváltotta a csergesátor. Ebben szerepe lehetett a Kárpát-medence nedvesebb éghajlatának, hiszen a száraz időjárású Közép-Ázsiában született nemez a gyakori, nagyobb mennyiségű csapadékot nem jól bírja, bepenészedik és hamar tönkremegy.

A 13. század végére a sátrak szinte teljesen eltűntek, a magyarok véglegesen letelepedtek falvaikban, boronaházaikban. A nemez azonban nem tűnt el a magyar nép életéből. Fennmaradt a nemezgyártás mestersége, s ezek a mesterek szőrcsizmát (botost), mamuszt, vékony anyagú harisnyát és süveget készítettek.”

Nyáron is viselhető a nemez lábbeli?

Erre is igennel válaszolok. Félcipők is készíthetők vékonyabbra megmunkálva. Saját tapasztalatom, hogy kellemes viselet zokniféleség nélkül is!

Kemény fizikai munka a nemez készítés?

Nem kell hozzá konditerembe járni, de egy nagyobb munkához bizony oda kell tenni magunkat. Azt gondolom, nem az erő, hanem a kitartás a kulcsszó.

Hány napig tart a workshopon a saját lábbeli elkészítése?

Lábbelitől függően a legintenzívebben 2-4 nap, viszont a folyamatok közben száradós pihenőnapokat kell tartani.

Mennyi idő egy A4 méretű nemez fali dísz elkészítése?

Ez például lehet egyműszakos feladat.

Mennyi idő egy nemezelt selyem sál elkészítése?

Szintén bevállalható egy intenzív napra. És csodás alkotások születnek!

 A képek Csobán Erika Felt, Weave, Crocete handmade by Csobi fb oldaláról valók, ahol egyéb munkái is megtekinthetők.

https://www.facebook.com/erikanemez/

Még mondja valaki, hogy tönkreteszi a kezem a sok áztatás... Nem, nem krémezgettem a kezem! Ez csak az egyszerűen természetes lanolin lehet.:) Drága kis tégelyekben vásárolhatod a boltokban, én meg itt gyapjúválogatás közben szuper-öko-ingyen-biokezelésben részesülök. 

d34cf480-0157-4263-b75b-c34d63333bbf.jpeg
És íme a vágyott lábbeli, ami nem köröm és nem piros, de kényelmes, egészséges, természetes anyagú, egyedi, bio, saját kézzel készített. Kicsit talán bumfordi, de megismételhetetlenül szép. Pont, mint én!


bakancs.jpg

 

“Te bárányok gyapjából való, tíz ujjal óvatosan készített, ezernyi vízcseppel meghintett, mezőn erős lovakkal görgetett, drága hazánk édes kincse, lyukadásig sose kopj, olyan legyél, mint az igaz erőd, fejér, mint a hó, erős, mint a selyem. Úgy legyen. (Mongol jókívánság)

 

Szerző: Kósa Brigi

A bejegyzés trackback címe:

https://kosabrigi.blog.hu/api/trackback/id/tr3315470068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása